Alt om IQ: Den eneste måde at måle intelligens på?

IQ (intelligenskvotient) siger noget om din logiske sans og evne til at lære. Men en IQ -test måler ikke din kreativitet eller sociale intelligens. IQ er et mål for blandt andet sprog, ræsonnementsevner, rumlig evne og hukommelse.

Din IQ er en samlet score på en standardtest, der måler intelligens: Den består af flere subtests, både af teoretisk og mere praktisk karakter.

Fordelen ved at måle IQ er, at man kan diagnosticere intellektuelle handicap eller måle nogens intellektuelle potentiale.

Langt de fleste betragtes stadig som gennemsnitlige på IQ -skalaen.

Gennemsnitlig IQ

En IQ -test er designet på en sådan måde, at den gennemsnitlige score er 100 point. De fleste (ca. 68%) har en IQ mellem 85 og 115. Kun en lille andel af mennesker har en meget lav IQ (under 70) eller en meget høj IQ (over 130).

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at en IQ -test kun måler dine resultater sammenlignet med personer i samme aldersgruppe.

Hvad er et geni?

En IQ -score over 140 angiver, at du er et geni, mens en score mellem 120 – 140 er klassificeret som “meget begavet”. 110 – 119 betyder, at du er “over det normale”, mens langt de fleste falder mellem 90 og 109, hvilket er “gennemsnitligt”.

Albert Einstein
Einstein havde en IQ på 160, men var faktisk ekstremt dårlig til at huske navne, tal og datoer.

Albert Einsteins IQ er blevet anslået til at være 160 – hvilket gør manden bag relativitetsteorien til et geni.

Faderen til IQ

Interessen for menneskelig intelligens kan spores tusinder af år tilbage. Men det var først, da psykolog Alfred Binet og hans elev Theodore Simon fik til opgave af den franske regering at identificere elever, der havde svært ved skolen, at den første IQ -test blev født.

Dette resulterede i 1905 i Binet-Simon intelligensskalaen, som blev grundlaget for moderne IQ-test.

Testen blev senere revideret af psykolog Lewis Terman og blev kendt som Stanford-Binet.

At forberede en IQ -test er et stort projekt, og i dag foretages sådanne tests normalt af mennesker, der ved meget om tænkning og intelligens, f.eks. Psykologer.

IQ-skala: Stanford-Binet

IQ angives normalt som en total score, der har et gennemsnit og median på 100 og en standardafvigelse på 15. Det betyder, at omkring 68% af en normal befolkning scorer mellem 85 og 115, og at omkring 96% af en normal befolkning scorer mellem 70 og 130.

IQ IQ: Klassifikation
144+Geni
130–144Svært begavet
120–129Begavet
110–119Over normalen
90–109Gennemsnit
80–89Lavt gennemsnit
70–79Langsom
55–69Mentalt udviklingshæmmet
Kilde: Wikipedia

Hvad måler IQ?

En IQ -test måler dine færdigheder sammenlignet med jævnaldrende i:

 • Sprog
 • Begrundelsesevner
 • Behandlingshastighed
 • Hukommelse
 • Rumlig evne (for at kunne skabe et mentalt billede, en opfattelse, om rumlige forhold)
 • Matematik
IQ og språk
IQ måler blandt andet sprog og ræsonnementsevner

Hvis du har en høj IQ -score, betyder det, at din evne til at ræsonnere og løse problemer er bedre end gennemsnittet, og det kan være en indikation på intellektuelt potentiale.

En intelligensprøve består af en standardiseret række spørgsmål og opgaver, som ofte skal løses inden for en bestemt frist. For at en sådan test skal være så nøjagtig som muligt, skal den testes på et stort antal individer, der er så repræsentative som muligt for den befolkningsgruppe, som prøverne skal anvendes på.

Kritik af IQ -test

IQ -tests er efterhånden blevet kritiseret for ikke at tage hensyn til psykologisk funktion, såsom følelsesmæssige evner, motivation, empati, moral og interpersonelle færdigheder.

Sådanne tests tager heller ikke højde for kreativitet og praktisk viden, motorik eller læsefærdigheder.

IQ sosial intelligens
IQ måler ikke social intelligens og empati

De måler heller ikke rationelle evner, en færdighed, der udspringer af kritisk tænkning og involverer upartisk refleksion, målorienterede færdigheder, fleksibel indsigt og virkelighedsopfattelse.

En IQ-test kan derfor være en unøjagtig måling af en persons intelligens og forårsage unødvendigt lavt selvværd, urealistisk lave forventninger til en selv og en generel misforståelse af sit eget potentiale.

Ikke mindst vil scoren også afhænge af flere faktorer:

 • Dagsform
 • Ernæring
 • Komplet stand
 • Adgang til uddannelse
 • Kultur og miljø 

Betyder høj IQ succes?

Uanset hvilken IQ du har, kan din IQ ikke forudsige præcis, hvordan dit liv vil være. For eksempel kan du have en høj IQ, men opnå lidt succes i livet. Eller du kan have en IQ under gennemsnittet og klare dig meget godt.

Der er mange veje til succes, og ikke alle definerer succes på samme måde. Til det er livet for kompliceret. Både livserfaring og nysgerrighed om verden spiller ind, ligesom karakter, ambitioner og ikke mindst en vis lykke.

Kan læsning give højere intelligens?

Forskning viser, at læsning kan hjælpe med at øge din intelligens. ifølge en gennemgang fra 2015 stimulerer læsning af alle dele af din hjerne. Læsning kræver aktivering af flere kognitive funktioner, såsom:

 • Arbejdshukommelse
 • Langtidhukommelse
 • Ræsonnement 
 • Ordafkodning

Videre viser en studie fra 2013 at læsning forbedrer forbindelser i hjernens område, der er knyttet til forståelse. Denne effekt kan vare et par dage efter læsning, hvilket tyder på langsigtede fordele.

Læsning hjælper med at aktivere flere kognitive funktioner i hjernen, men kan det gøre dig mere intelligent?

I en ny undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Child Development, blev det konstateret, at det at have veludviklede læsefærdigheder som barn også var en forudsigelse for højere intelligensniveauer som ung voksen. Tidligere undersøgelser har vist, at læseevne er forbundet med bedre sundhed, uddannelse, socioøkonomisk status og kreativitet.

Tidligere undersøgelser har vist, at læseevne er forbundet med bedre sundhed, uddannelse, socioøkonomisk status og kreativitet.

Kan du øge din IQ?

Grundlæggende er IQ og intelligens medfødt, og der er ingen kendte metoder til at øge intelligensen. Ikke desto mindre er det muligt at træne på IQ -problemer, at styrke evnen til at løse denne type problemer – og dermed forbedre dine resultater med et par procent.

Imidlertid vil en IQ -score forblive reaktivt stabil, hvis alle i en aldersgruppe begynder at præstere bedre på test.

I en undersøgelse fra 2011 blev det foreslået, at intellektuel kapacitet kan stige eller falde i ungdomsårene. Der er tegn på, at du muligvis kan øge din IQ med et par punkter. Du kan sandsynligvis forbedre fokus, hukommelse og andre færdigheder – og du kan blive bedre til IQ -test.

For eksempel, hvis du var træt eller syg første gang du tog testen, vil du højst sandsynligt få bedre scoringer næste gang du tager testen. Det betyder ikke nødvendigvis, at du er mere intelligent, end du var før.

Nøglen til læring er dog nysgerrighed, og at du aldrig holder op med at absorbere nye oplysninger. I så fald kan du forbedre din evne til at:

 • Koncentrere dig
 • Huske detaljer
 • Blive mere empatisk 
 • Forstå nye koncepter
 • Få en bedre fantasi

Du kan øge sådanne færdigheder gennem både fiktion og faglitteratur. Mental stimulering kan også hjælpe med at reducere kognitiv svækkelse, når du bliver ældre.

Aktiviteter som scrabble, sudoku, lytte til musik og deltage i gruppediskussioner kan også være nyttige.

IQ scrabble
Scrabble eller sudoku er gode aktiviteter for at undgå kognitiv svækkelse med alderen

Ikke mindst er det vigtigt at have en sund og nærende kost, og at du sørger for at få vigtige vitaminer for at opretholde normal psykologisk funktion.

Kosttilskud til hjernen

MemoPro er et kosttilskud, der imødekommer hjernens behov. Når du tager to MemoPro -tabletter hver morgen, får du de vigtige B -vitaminer B1, B2, B3, B5, B6 og B12, vitamin C, ud over 300 mg bacopa monnieri.

MemoPro indeholder blandt andet 300 mg Bacopa monneri som kan være med til at forbedre din koncentration og hukommelse, og til at opretholde kognitiv funktion. Det kan også bidrage til normal blodgennemstrømning, som er forbundet med hjernens ydeevne. Vitamin C og B6 bidrager til normal psykologisk funktion. Vitaminerne B12, B1 og B2 bidrager til nervesystemets normale funktion. Vitamin B5 bidrager til et normalt energistofskifte.

Prøv MEMO

PRO

i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt til en bestillingsformular, udfyldt med oplysninger relateret til dit telefonnummer. Her kan du kan læse mere om abonnementet og vilkårene inden du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.


Kilder: