Hjernen afsløret: 35 fascinerende fakta!

Takket være vores fantastiske hjerne kan vi mærke verden omkring os, tænke store og små tanker og ikke mindst styre kroppens bevægelser. Hjernen tillader os at træffe beslutninger, og den tager sig af alle minderne som i en kæmpe fotobog.

Men hjernen er også et stort mysterium. Det fungerer på en måde, der går over hovedet på de fleste af os. Her har vi samlet 35 fascinerende fakta om alt fra hjernens anatomi, myter, funktionalitet – og ikke mindst hvordan det påvirker vores hukommelse.

Undersøgelser har også vist, at læsning så lidt som 6 minutter om dagen kan forbedre din søvnkvalitet, reducere stress og skærpe mental klarhed. Dette skyldes, at når du læser, styrker du de veje i hjernen, der sænker puls og blodtryk.

At læse smartere

1. Det er f.eks. Hjernen (mere præcist telencephalon), der er aktiv, når du læser denne artikel. Det er den, der styrer læsning, tænkning, læring, tale, følelser og planlagte muskelbevægelser som at gå. Det styrer også syn, hørelse og andre sanser.

Hjernen udgør ca. 87% af den menneskelige hjerne.

2. Hele din hjerne udgør ca. 2% af din kropsvægt. Brug det hele samtidig 20% af den totale energi- og dit oxygen forbrug!

3. Hjernen er mere end en svamp, der absorberer viden. Denne “svamp” er fyldt med så meget som 73% vand. Derfor er det afgørende at få nok væsker nu, når vi bevæger os mod varmere tider: En dehydrering på kun 2% kan påvirke opmærksomhed, hukommelse og andre kognitive færdigheder.

Hva består hjernen av?
Hjernen består af 73% vand

Hvis du sveder i 90 minutter, krymper hjernen, hvilket kan sammenlignes med et års aldring.

4. Din hjerne vejer omkring tre kilo. Hele 60% af denne vægt er fedt. Det gør hjernen til det mest fede organ i hele kroppen.

5. Du har måske hørt om kolesterol, og vi hører ofte, at vi får for meget af det. Men vidste du, at kolesterol er vigtigt for vores hjerneceller? Cirka 25% af kroppens kolesterolforretninger findes i hjernen. Uden nok kolesterol kan hjernecellerne ikke overleve.

6. Er det underligt, at det hele nogle gange drejer rundt for os? Hjernen indeholder svimlende 86 milliarder hjerneceller! Ved fødslen har hjernen omkring 130 milliarder hjerneceller, men mange af disse celler dør i den normale aldringsproces.

Hjernens gigantiske cellemaskineri arbejder døgnet rundt. Mens nogle hjerneceller gemmer det, vi oplever i løbet af dagen, overtager andre celler natten, mens vi sover.

7. Et lille stykke hjernevæv på størrelse med et sandkorn indeholder så mange som 100.000 neuroner og 1 milliard synapser, som alle kommunikerer med hinanden.

Neuroner eller nerveceller er et udtryk for celler i nervesystemet. Disse er specialiserede og har til opgave at absorbere indtryk fra kroppen og dens omgivelser og behandle indtryk. Eller send nødvendige impulser til muskler og kirtler, så vores krop bedre kan tilpasse sig forholdene.

Nevroner danner 100 000 milliarder forbindelser eller synapser med hverandre.
Neuroner danner 100.000 milliarder forbindelser eller synapser med hinanden

8. Din hjerne har brug for en konstant tilførsel af ilt. Så lidt som fem minutter uden ilt kan medføre, at nogle af hjernecellerne dør, hvilket kan føre til alvorlig hjerneskade.

9. Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor babyer har så store hoveder? Dette skyldes, at hjernen vokser hurtigt, og derfor skal den have masser af plads til at vokse. Hjernen hos en 2-årig er omkring 80% af størrelsen på en voksen.

10. Hjernen er ikke fuldt udviklet før 25 år. Hvis teenageren i huset prøver at overbevise dig om noget andet, har du god grund til at tænke det modsatte.

Din hjerne er lynhurtig

11. En elektrisk nerveimpuls kan nå en hastighed på 360 km / t. Det er omtrent lige så hurtigt som en Formel 1-bil!

12. Hjernen genererer omkring 20 watt strøm. Der er nok strøm til at drive en pære med lavt lys. Hvem sagde, at du ikke havde et lyst hoved?

13. Føles det nogle gange som om hovedet bare er overfyldt med tanker? Dette er ikke usandsynligt, ifølge Laboratory of Neuro Imaging ved University of Southern California genererer den gennemsnitlige hjerne 48,6 tanker – pr. Minut! Det svarer til omkring 70.000 tanker hver eneste dag. Ikke underligt, at vi nogle gange bliver trætte i hovedet.

14. Blodet strømmer gennem kroppen, men også hjernen. Faktisk passerer 750-1000 milliliter blod gennem hjernen hvert eneste minut. Nok til at fylde en flaske vin eller en sodavandsflaske.

15. Har du nogensinde været træt af at se en hurtig actionfilm? Årsagen kan være, at din hjerne absorberer mere, end du tror. Det kan behandle et billede, som dine øjne kun har set i 13 millisekunder – det er hurtigere end den tid, det tager at blinke.

Betyder størrelse noget?

Større hjerne betyder ikke nødvendigvis mere intelligens end en mindre hjerne.

16. Generelt ses det, at mænd har ca. 10% større hjerner end kvinder, selvom de har samme højde. På den anden side har kvinder en større hippocampus, et område der er tæt knyttet til vores hukommelse.

Albert Einsteins hjerne vejede 1230 gram – 10% mindre end gennemsnittet på 1360 gram. Men han havde også en højere tæthed af neuroner end gennemsnittet.

Albert Einstein er viden kjent for sin kjente energiligning E = mc2
Albert Einstein er almindeligt kendt for sin velkendte energiligning E = mc2

17. I løbet af de sidste 20.000 år er hjernen blevet betydeligt mindre. Hele hjernevolumenet reduceres med et volumen svarende til størrelsen af ​​en tennisbold.

18. Hvis du vil øge størrelsen på hippocampus, den del, der betragtes som “hukommelsescenter” i hjernen, kan du overveje at blive taxachauffør i London.

En almindelig taxachauffør i London skal hurtigt huske 25.000 gader. 

Disse chauffører har en betydeligt større hippocampus end gennemsnittet. Årsagen er den mentale træning, de får, når de navigerer gennem de 25.000 gader i den engelske by.

Taxisjåfører i London utvikler en særegen hukommelse.
Taxachauffører i London udvikler en markant hukommelse

Hjernen og vores nye livsstil 

Faktorer som stress har indflydelse på hjernen, og der er mange tegn på, at vores moderne livsstil ikke automatisk er i vores hjernes bedste.

19. Kronisk stress og depression er blevet mere og mere almindelige. Disse symptomer kan faktisk føre til at hjernen skrumper.

20. Hjernen har brug for essentielle omega-3 fedtsyrer. Lavt niveau kan få hjernen til at krympe, hvilket svarer til to års ældning.

21. Den gennemsnitlige IQ er faldet med 1,6 point pr. Årti siden slutningen af ​​det 19. århundrede. I alt er IQ reduceret med et gennemsnit på 13,35 point. 

22. Den nye teknologi har gjort de fleste af os til gode multitaskere. Men dette er ikke nødvendigvis positivt. Hjernen er ude af stand til at koncentrere sig om eller lære to ting på samme tid.

Det du kan blive god til er hurtigt at skifte frem og tilbage mellem opgaver. Men det hjælper igen med at reducere din opmærksomhed, evne til at lære, kortvarig hukommelse og generel mental præstation. Multitasking kan endda reducere din IQ med op til 15 point.

Multitasking er ikke bare positivt for hjernen vår.
Multitasking er ikke kun positivt for vores hjerne

23. Tusindårsbørn (i alderen 18-34) husker værre end ældre. I større grad glemmer de, hvilken dag det er, eller hvor de har efterladt deres nøgler sammenlignet med deres forældre.

24. Hvis du vil træne din hjerne, skal du prøve at lade GPS’en være slukket. Hvis du konstant bruger GPS til at finde, mister du den indbyggede følelse af at finde retning. Et træk, som det tog vores forfædre flere tusinde år at udvikle.

Kanskje bør du prøve uten Google Maps neste gang du skal finne fram?
Måske skulle du prøve uden Google Maps, næste gang du finder ud af det?

Hukommelse som en guldfisk?

Når vi får ny viden om hjernen, finder vi også ud af en række ting, der i dag kan kaldes myter.

25. Der er i øjeblikket ingen beviser for, at en guldfisk har særlig lidt hukommelse. Så chancerne er store for, at guldfisken kan huske deres sidste svømning rundt i glasskålen. Det er også grund til at tro, at den kan huske de sidste mange dage.

26. Den gamle myte om, at vi kun bruger 10% af vores hjerne, ser ud til at være forkert. Ved hjælp af hjerneskanninger er det blevet set, at vi bruger det meste af vores hjerne hele tiden, selv når vi sover.

27. Vi har gentagne gange hørt, at alkohol dræber hjerneceller. Men dette er ikke nødvendigvis sandt. Imidlertid kan overdreven brug af alkohol beskadige neuronernes bindevæv.

28. Kan det være klogere at lytte til Mozart?

Du har måske hørt, at lytte til Mozart kan gøre dig klogere. Men denne teori holder ikke vand, selvom det viser sig, at visse typer musik kan forbedre hukommelsen og koncentrationen.

Hjernen og hukommelsen

På et tidspunkt troede man, at hjernen registrerede hver eneste lille ting omkring os. At det næsten fungerede som et kamera. Men dette er ikke helt korrekt. Hjernen skal sætte ting sammen som i et puslespil:

29. Hver hukommelse dekonstrueres og distribueres til forskellige dele af hjernen. For at en hukommelse overhovedet kan “udvikles”, skal hjernen rekonstruere de enkelte fragmenter næsten som i en computer.

30. Hjernen bliver noget svagere fra en alder af 24 år, men vi ser stadig, at nogle kognitive færdigheder topper, når vi bliver ældre. Det er ikke ualmindeligt, at vi er bedre på nogle områder og værre i andre ting.

For eksempel får nogle et usædvanligt godt ordforråd så sent som i 70’erne.

31. Men hvorfor glemmer du efter en fugtig aften i byen?

Måske har du oplevet, at du ikke kan huske, hvad du sagde eller gjorde efter en fugtig aften i byen. Det er ikke fordi du har glemt det. Tværtimod er det fordi når hjernen er væsentligt påvirket af alkohol, er den ude af stand til at danne minder.

32. De fleste mennesker, der har meget god hukommelse, fødes sjældent med denne gave. Dette er normalt fordi de har lært gode memoriseringsteknikker.

Hjernen og smerte 

33. Det er hjernen, der giver dig besked, når du føler smerte. Men selve hjernen har ingen smertereceptorer, hvilket kan forklare, hvordan en hjernekirurg kan udføre en smertefri operation på hjernen, mens patienten er vågen.

Du tror måske, at hovedpine skyldes smerter i hjernen, men denne smerte skyldes i stedet følelser fra nærliggende hud, led, bihuler, blodkar eller muskler.

34. Hvis du er indadvendt, har du sandsynligvis en anden hjerne, end hvis du var blevet udadvendt. MR har afsløret, at belønningssystemet, der styrer dopamin, er mere aktivt i ekstroverts hjerner. I indadvendte hjerner er der fundet mere gråt stof.

35. Ifølge forskning udført ved Cambridge University betyder det ikke noget for hjernen i hvilken rækkefølge ordene skrives. Så længe de første og sidste bogstaver er på det rigtige sted, kan hjernen hurtigt omarrangere bogstaverne for at danne ord, som du kan læse.

Således læser du måske teksten nedenfor uden større problemer?

Ifgøle en udnerrøgslese ved
cmarbigde uinevrisett sipller
det ignen rlloe, hvliken røfgækkele
boktsvanere er.
Det estnee som er vgitig er at
fstøre og stidse boksatv er på det rkteig setd,
retsen kan vræe hltuer til bluter og
du kan ftotsart lsæe uedn prblomeer.
Dtete er frodi den mnesnekliege
hrjene ikke lsæer hevr boksatv for
seg slev, men odret i sin hleeehd.
Mrekleig ikke?

Dokumenteret effekt på hjernen

MemoPro er et kosttilskud, der har en dokumenteret effekt på hjernen. MemoPro indeholder blandt andet bacopa monnieri, som kan hjælpe med at forbedre din koncentration og hukommelse, opretholde kognitiv funktion og bidrage til normal blodgennemstrømning, hvilket er forbundet med hjernens ydeevne. 

Du finder også vigtige B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 og B12). Vitamin B3 bidrager til nervesystemets normale funktion, vitamin B3 bidrager til normal psykologisk funktion, og vitamin B5 bidrager til normal psykologisk funktion.

Prøv MEMO

PRO

i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt til en bestillingsformular, udfyldt med oplysninger relateret til dit telefonnummer. Her kan du kan læse mere om abonnementet og vilkårene inden du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.